Składniki:
1 szyja z indyka
70 dag ogórków kiszonych
1 szklanka soku z ogórków
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 średniego selera
4 ziemniaki
1 cebula
1/2 szklanki ryżu
1/2 szklanki śmietany 18%
1 łyżka masła
łyżka kuminu
10 ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
10 ziaren pieprzu
sól
około 2,5 litra wody
koperek
Sposób wykonania:
Włoszczyznę oraz ogórki ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Umyte mięso zalewamy wodą i gotujemy. Gdy woda zacznie wrzeć ściągamy szarą pianę. Dodajemy startą włoszczyznę, cebulę, ziemniaki oraz ziele, pieprz, listki i sól.
Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy ogórki i kumin. Smażymy około 10 minut.
Gdy ziemniaki będą al dente dodajemy ogórki z sokiem i wsypujemy surowy ryż. Gotujemy całość na wolnym ogniu około 15 minut.
Śmietanę mieszamy z niewielką ilością gorącej zupy i wlewamy z powrotem do całości.
Przed podaniem posypujemy koperkiem.
Bardzo dobra zupa ogórkowa nie zabiera dużo czasu moi domownicy się zajadali polecam dziękuję pozdrawiam
OdpowiedzUsuń