Składniki:
1 kg wieprzowiny (łopatka)
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
1 czerstwa kajzerka
około szklanki mleka (do namoczenia kajzerki)
2 jajka
bułka tarta do optoczenia kotletów
sól, pieprz
olej roślinny do smażenia
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i mielimy.
Kajzerkę zalewamy mlekiem i odstawiamy aby namiękła.
Cebulę kroimy w drobną kostkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
W misce łączymy mięso ze wszystkimi składnikami i ucieramy dokładnie ręką na jednolitą masę.
Moczymy ręce w zimnej wodzie i kształtujemy kotlety (powinny być wielkości dłoni, lekko spłaszczone). Panierujemy w bułce tartej.
Kotlety smażymy na złoty kolor z każdej strony. Ogień nie powinien być zbyt duży.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz