Składniki:
300 g ryżu (jaśminowy)
750 ml mleka 2%
4,5 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
40 g masła (+ do wysmarowania naczynia żaroodpornego)
szczypta soli
szczypta soli
1 litr prażonych jabłek (przepis znajdziesz tutaj )
lub
1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
cukier do smaku
Do podania:
400 g śmietany 18%
cukier puder
cynamon
lub
1 kg jabłek
2 łyżki cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
cukier do smaku
Do podania:
400 g śmietany 18%
cukier puder
cynamon
Sposób wykonania:
Ryż wsypujemy do garnka, zalewamy mlekiem i zagotowujemy (od czasu do czasu mieszając aby ryż nie przywarł do dna).
Po zagotowaniu dodajemy masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy jabłka. Obieramy je, kroimy na małe kawałki wrzucamy na patelnię i smażymy z dodatkiem cukru, soku z cytryny i cynamonu. Jabłka powinny być miękkie.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dno wykładamy połowę ryżu, a następnie wykładamy jabłka. Przykrywamy drugą połową ryżu. Naczynie przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 25 minut.
Ryż wykładamy do miseczek, oprószamy cynamonem i polewamy śmietaną posłodzoną cukrem pudrem.
smak dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńDokładnie tak :)
Usuń