Składniki:
Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g zimnego masła
2 żółtka
Budyń:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe (bez cukru)
około 5 łyżek cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj )
garść płatków migdałowych
200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj )
garść płatków migdałowych
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto.
Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart.
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyń.
W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180°C (tak aby migdały były przyrumienione).
Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180°C (tak aby migdały były przyrumienione).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz