wtorek, 14 marca 2017

Tarta z budyniem i frużeliną wiśniową






Składniki:


Ciasto kruche:
150 g mąki pszennej
50 g cukru
100 g zimnego masła
2 żółtka

Budyń:
1 litr mleka
2 budynie waniliowe (bez cukru)
około 5 łyżek cukru
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

200 ml frużeliny wiśniowej (przepis znajdziesz tutaj )
garść płatków migdałowych




Sposób wykonania:


Mąkę przesiewamy, dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Za pomocą noży szatkujemy składniki do uzyskania bardzo drobnych kawałków. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. 
Owijamy je w folię i odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Po tym czasie wałkujemy ciasto i wylepiamy nim spód i boki formy do tart. 
Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i pieczemy około 15 minut.
W tym czasie przygotowujemy budyń.
W szklance mleka rozpuszczamy budynie, mąkę ziemniaczaną i cukier.
Pozostałe mleko zagotowujemy, wlewamy mieszankę budyniową i energicznie mieszamy. Gotujemy do momentu zgęstnienia.
Masę budyniową wykładamy na upieczone ciasto, przykrywamy frużeliną i obsypujemy płatkami migdałowymi.
Wkładamy powtórnie do piekarnika i zapiekamy przez 10 minut w 180°C (tak aby migdały były przyrumienione).















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...