Składniki:
1,5 kg żeberek (paski)
3 cebule
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
5 łyżek miodu (gryczanego)
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
1 łyżka oleju
4 łyżki pikantnego ketchupu
sól
Sposób wykonania:
Żeberka myjemy, kroimy na porcje a następnie wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą, dodajemy pieprz, sól, ziele oraz listki laurowe.
Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od tego momentu około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy mięso z wywaru i studzimy.
Cebulę kroimy w piórka i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju.
W misce łączymy ze sobą miód, sos sojowy i ketchup. Dodajemy mięso i cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w 180°C przez półtorej godziny.
Podajemy np. z kaszą bulgur.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz