Składniki:
1 pęczek młodej botwiny
2 marchewki
2 pietruszki
1/3 selera
1 cebula
1 golonka z indyka
70 dag młodych ziemniaków
1/2 litra soku z kiszonych buraków
10 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu czarnego
2 listki laurowe
sól
2 litry wody
Sposób wykonania:
Mięso wkładamy do garnka zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia.
Zdejmujemy pianę z powierzchni. Dodajemy obraną marchew, pietruszki, seler oraz cebulę.
Wrzucamy przyprawy i gotujemy do miękkości.
Po tym czasie odławiamy warzywa i mięso.
Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę.
Botwinę dokładnie myjemy, buraczki cienko obieramy.
Liście wraz z łodygami szatkujemy a buraki kroimy w kostkę. Wrzucamy botwinę razem z ziemniakami do zupy i gotujemy do miękkości.
Ugotowaną marchew kroimy w krążki, obieramy mięso z kości i dodajemy do zupy. Wlewamy sok z kiszonych buraków i na małym ogniu gotujemy całość jeszcze przez 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz