Składniki:
1 kg dyni
3 jajka
8 łyżek mąki pszennej
1/2 cebuli
1 łyżka curry
2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżeczki soli
olej do smażenia
Sos:
4 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
2 ząbki zmiażdżonego czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
listki rukoli do posypania
Sposób wykonania:
Dynię obieramy ze skóry, oczyszczamy z nasion i ścieramy na dużych oczkach tarki (lub rozdrabniamy za pomocą malaksera).
Cebulę ścieramy na najmniejszych oczkach tarki i dodajemy do dyni.
Wbijamy jajka, dodajemy mąkę i przyprawy. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placki na złoty kolor. Po usmażeniu nakładamy je na papierowe ręczniki aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy.
Placki przed podaniem posypujemy rukolą i polewamy sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz