Składniki:
Ciasto:
225 g masła
200 g cukru
220 g startej marchwi
220 g mąki pszennej tortowej
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
starta skórka z 1 cytryny
100 g mlecznej czekolady z orzechami
Polewa:
250 g czekolady mlecznej z całymi orzechami laskowymi
115 g śmietanki 30%
1 łyżka masła
masło do natarcia tortownicy
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Tortownicę o średnicy 20cm nacieramy masłem.W dużej misce ucieramy masło z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo jajka. Po dodaniu jajek wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę z cytryny, startą marchew oraz poszatkowaną czekoladę z orzechami.Ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przekładamy do tortownicy, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę.
W rondelku topimy czekoladę. W oddzielnym garnuszku zagotowujemy śmietankę, po czym dodajemy ją do czekolady. Dodajemy łyżkę masła i mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto studzimy i równomiernie dekorujemy polewą z orzechami.
Zdecydowanie moje ulubione jesienne ciasto :)
OdpowiedzUsuń