Składniki:
Ciasto:
70 g maki pszennej
200 g gorzkiej czekolady
3 jajka
150 g masła
120 g cukru
Sos karmelowy:
50 g cukru
30 g masła
100 ml śmietanki 30%
Bita śmietana:
400 ml śmietanki 30%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
4 banany
4 łyżki soku z cytryny
kakao do posypania wierzchu ciasta
Sposób wykonania:
Ciasto:
Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miski razem z pokrojonym w kostkę masłem i roztapiamy w kąpieli wodnej. Studzimy.
Dodajemy cukier i miksujemy. Dodajemy pojedynczo jajka cały czas miksując na najwyższych obrotach. Na koniec dodajemy przesianą mąkę i delikatnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy.
Ciasto przekładamy do formy (20cm x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C przez 25 minut. Następnie studzimy je.
Sos karmelowy:
Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Dodajemy do niego masło, ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do momentu aż się roztopi. Patelnię stawiamy z powrotem na ogień i dodajemy śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do chwili aż masa karmelowa zgęstnieje.
Banany kroimy wzdłuż na połówki, układamy na wierzchu ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy je masą karmelową.
Bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone.
Bitą śmietanę wykładamy wierzch ciasta. Całość oprószamy kakaem.
Ciasto przekładamy do formy (20cm x 30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 190°C przez 25 minut. Następnie studzimy je.
Sos karmelowy:
Cukier karmelizujemy na patelni na złoty kolor. Dodajemy do niego masło, ściągamy z ognia i energicznie mieszamy do momentu aż się roztopi. Patelnię stawiamy z powrotem na ogień i dodajemy śmietankę. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu do chwili aż masa karmelowa zgęstnieje.
Banany kroimy wzdłuż na połówki, układamy na wierzchu ciasta i skrapiamy sokiem z cytryny. Smarujemy je masą karmelową.
Bita śmietana:
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo serek mascarpone.
Bitą śmietanę wykładamy wierzch ciasta. Całość oprószamy kakaem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz