Składniki:
Masa serowa:
750 g twarogu z wiaderka
250 g masła
1 szklanka cukru pudru
1 czubata łyżka kakao
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa kakaowa:
50 g masła
2 łyżki cukry pudru
3 łyżki kakao
1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki gorącej wody
36 sztuk herbatników maślanych, pełnoziarnistych
folia aluminiowa
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ucieramy z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Następnie stopniowo twaróg cały czas miksując. Gdy składniki się połączą, masę dzielimy na dwie części (masy białej powinno być trochę więcej niż masy kakaowej).
Do większej ilości dodajemy olejek waniliowy a do mniejszej kakao. Obydwie miksujemy z dodanymi składnikami.
Folię rozwijamy na blacie a na niej układamy wzdłuż herbatniki - w trzech rzędach po sześć sztuk, tak aby utworzyły prostokąt.
Na herbatniki wykładamy masę kakaową, pozostawiając około 4 łyżek. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników w takim samym ustawieniu. Na ciastka wykładamy całą waniliową masę. Przez środek, wzdłuż prostokąta wykładamy pasek z pozostałej ciemnej masy.
Unosimy dwa dłuższe boki foli aluminiowej, tak aby dwa boczne rzędy herbatników z masą utworzyły trójkąt. Lekko dociskamy i równamy górny róg trójkąta. Wkładamy do lodówki na około 3 godziny.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. W rondelku rozpuszczamy masło z cukrem i kakao. Mieszamy do połączenia składników. Zestawiamy z ognia i cały czas mieszając dodajemy rozpuszczoną żelatynę. Polewę lekko studzimy a następnie polewamy nią ciasto.
Ciasto kroimy gdy polewa całkowicie stężeje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz