Składniki:
1 szklanka kaszy jaglanej
1 marchewka
2 jajka
2 łyżki mąki ryżowej
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka bazylii
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki granulowanego czosnku
sól, pieprz
sezam do panierki (około 2 szklanek)
sezam do panierki (około 2 szklanek)
olej do smażenia
Propozycja podania:
Sos czosnkowy, pieczone warzywa.
Sos:
1 duży jogurt grecki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Pieczone warzywa:
150 g pieczarek
1 papryka
1 cebula
1 łyżka przyprawy "Gyros"
2 łyżki oleju
Propozycja podania:
Sos czosnkowy, pieczone warzywa.
Sos:
1 duży jogurt grecki
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
Pieczone warzywa:
150 g pieczarek
1 papryka
1 cebula
1 łyżka przyprawy "Gyros"
2 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Kaszę płuczemy na sitku pod bieżącą wodą, wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i gotujemy pod przykryciem przez około 15 minut od zagotowania. Studzimy.
Marchewkę ścieramy na tarce.
Kaszę przekładamy do miski, łączymy ze wszystkimi składnikami oprócz sezamu. Wyrabiamy jednolitą masę. Całość wkładamy do lodówki na 30 minut. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy kotleciki, które następnie panierujemy w sezamie.
Kotlety smażymy na rozgrzanym olej z obydwu stron na złoty kolor.
Sos:
Jogurt łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy.
Pieczone warzywa:
do naczynia żaroodpornego wrzucamy pieczarki, pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pokrojoną w ósemkę cebulę. Całość posypujemy przyprawą oraz polewamy olejem, mieszamy i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Sos:
Jogurt łączymy ze zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Mieszamy.
Pieczone warzywa:
do naczynia żaroodpornego wrzucamy pieczarki, pokrojoną w dużą kostkę paprykę oraz pokrojoną w ósemkę cebulę. Całość posypujemy przyprawą oraz polewamy olejem, mieszamy i wkładamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz