poniedziałek, 20 stycznia 2020

Zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem



Składniki:

1 kg ziemniaków
500 g polędwiczek z kurczaka
100 g wędzonego boczku
1/2 pora (zielona część)
300 g sera żółtego
1 duża śmietana 18%
1 łyżka tymianku
2 łyżeczki czosnku w proszku
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól, pieprz ziołowy
3 łyżki oleju
2 łyżki masła





Sposób wykonania:

Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Kroimy je na talarki.
Mięso kurczaka kroimy w kostkę a pora w paski. 
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy poszatkowanego pora a gdy zacznie się szklić dodajemy kurczaka. Doprawiamy solą, pieprzem, 1  łyżeczką czosnku w proszku i tymiankiem. Smażymy od czasu do czasu mieszając do momentu aż mięso nie będzie surowe.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, następnie dno wykładamy pokrojonymi ziemniakami. Na ziemniaki nakładamy kurczaka z porem a następnie całość przykrywamy drugą warstwą ziemniaków.
Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki i łączymy ze śmietaną. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką oraz czosnkiem w proszku. Polewamy wierzch zapiekanki śmietanowo-serowym sosem i obkładamy pokrojonym w plasterki boczkiem. Całość przykrywamy przykrywką naczynia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 190°C. Po upływie tego czasu zdejmujemy przykrywkę z naczynia żaroodpornego, zwiększamy temperaturę do 200°C i zapiekamy około 15 minut, tak aby boczek się przyrumienił.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...