Składniki:
1 pęczek młodej włoszczyzny
2 pęczki botwiny
10 średniej wielkości młodych ziemniaków
2 piersi z kurczaka
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
150 ml śmietanki 30%
4 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
do podania: 1 jajko na porcję, świeża natka pietruszki
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wkładamy mięso, wlewamy około 2,5 litra wody i doprowadzamy do wrzenia.
Ściągamy pianę z powierzchni wywaru. Dodajemy obraną i oczyszczoną włoszczyznę (razem z łodygami selera, natkę pietruszki pozostawiamy). Wrzucamy sól, pieprz oraz ziele angielskie i gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Po tym czasie odławiamy włoszczyznę oraz mięso a do wywaru wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę buraczki botwiny oraz poszatkowane łodygi i liście. Gotujemy do miękkości.
Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy w osobnym garnku do miękkości.
Ugotowane ziemniaki przelewamy razem z wodą, w której się gotowały do zupy.
Wrzucamy odłowione wcześniej mięso pokrojone w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki.
W osobnej miseczce mieszamy śmietankę z łyżką wazową zupy i zaprawiamy nią całość.
Zupę doprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem. Doprowadzamy delikatnie do wrzenia.
Jajka gotujemy na twardo.
Zupę nalewamy na talerze, dodajemy po jednym jajku na porcję i posypujemy poszatkowaną natką pietruszki (odłożoną z pęczka włoszczyzny).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz