Składniki:
600 g truskawek
70 g cukru pudru
250 g serka mascarpone
250 ml śmietanki 36%
sok z połowy cytryny
Sposób wykonania:
Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Owoce wrzucamy do miski, dodajemy sok z cytryny oraz cukier (około 2 łyżek pozostaw do serka). Wszystko razem miksujemy ręcznym blenderem.
Serek mascarpone ubijamy z dodatkiem cukru. Gdy będzie puszysty i powiększy swoją objętość dodajemy do niego zmiksowane truskawki (parę łyżek truskawek zostawiamy do dekoracji).
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno w osobnej misce, następnie przekładamy do masy serowo - truskawkowej. Mieszamy i przelewamy do plastikowego naczynia. Wkładamy do zamrażarki na około 1,5 godziny. Następnie na masę lodową nakładamy odłożone wcześniej zmiksowane truskawki, patyczkiem do szaszłyków rysujemy wzory. Wkładamy znów do zamrażarki i mrozimy około 5 godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz