Składniki:
1 kg szynki
4 marchewki
3 pietruszki
1/2 selera
1/2 pora
1 cebula
2 łyżki oleju
ziele angielskie
sól, pieprz
Naleśniki:
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 szklanki wody (może być gazowana)
1 jajko
60 ml oleju
sól
150 g żółtego startego sera
1/2 pęczka szczypioru
ketchup
masło do wysmarowania blachy
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mleka
2 szklanki wody (może być gazowana)
1 jajko
60 ml oleju
sól
150 g żółtego startego sera
1/2 pęczka szczypioru
ketchup
masło do wysmarowania blachy
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą (około 2,5 litra) i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z powierzchni wywaru szarą pianę. Dodajemy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Wrzucamy przyprawy: sól, pieprz oraz ziele angielskie.
Gotujemy pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie.
Warzywa i mięso odławiamy z wywaru i pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie wszystko oprócz pora mielimy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy do zmielonego mięsa i warzyw. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (farsz powinien być pikantny). Wszystko dokładnie wymieszać, konsystencja powinna być zwarta i dawać się ugniatać.
Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego miksujemy ze sobą w wysokiej misce. Następnie nakładamy je łyżką wazową na dużą, płaską i nagrzaną patelnię. Smażymy rumiane z obydwu stron naleśniki.
Na jeszcze ciepłe naleśniki nakładamy farsz i kształtujemy ruloniki, które następnie układamy na dużą blachę piekarnika, którą wcześniej należy wysmarować masłem.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 15 minut. Po tym czasie naleśniki posypujemy startym serem i zapiekamy przez kolejne 10 minut.
Naleśniki podajemy np. z dodatkiem ketchupu, posypane poszatkowanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz