Składniki:
2 puszki tuńczyka w sosie własnym (po 170 g)
100 g świeżego szpinaku baby
15 kawałków pomidorów suszonych z oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów)
500 g makaronu penne
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki pestek dyni
sól, pieprz
100 g świeżego szpinaku baby
15 kawałków pomidorów suszonych z oliwy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy (z suszonych pomidorów)
500 g makaronu penne
4 łyżki nasion słonecznika
4 łyżki pestek dyni
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al'dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy odsączonego tuńczyka, pokrojone w paseczki pomidory oraz szpinak. Całość skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smażymy cały czas mieszając do momentu aż liście szpinaku zwiędną.
Całość przekładamy do makaronu, mieszamy.
Nasiona słonecznika oraz pestki dyni prażymy na osobnej, suchej patelni. Posypujemy nimi danie tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz