Składniki:
6 pęczków rzodkiewek
4 ząbki czosnku
5 ziaren ziela angielskiego
2 baldachimy kopru (z nasionami)
kawałek korzenia chrzanu
1 łyżeczka ziaren pieprzu
2 łyżki soli
2,5 litra wody
około 5 łyżek wody z kiszonych ogórków
Sposób wykonania:
Wodę zagotowujemy z dodatkiem soli i pozostawiamy do wystygnięcia.
Odkrawamy od rzodkiewek łodygi z liśćmi i dokładnie je myjemy.
Do czystego dużego słoja wkładamy rzodkiewki, pokrojony w plastry czosnek, kawałki chrzanu, koper, ziele angielskie oraz pieprz. Zalewamy wcześniej przygotowaną wodą i sokiem z ogórków kiszonych, dociskamy rzodkiewki tak aby nie pływały na powierzchni (np. spodkiem).
Tak przygotowane rzodkiewki odstawiamy na około 3 dni do ukiszenia, w temperaturze pokojowej.
Po upływie tego czasu słoik mocno zakręcamy nakrętką i przechowujemy w chłodnym miejscu lub w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz