Składniki:
Zaczyn:
40 g drożdży
1 łyżeczka cukru
100 ml letniej wody
100 g mąki orkiszowej
400 g mąki pszennej
3 ząbki czosnku
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka soli
300 ml letniej wody
Sposób wykonania:
Zaczyn:
Drożdże kruszymy posypujemy cukrem i rozcieramy łyżką do momentu aż się rozpuszczą. Dodajemy letnią wodę, mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do dużej miski wsypujemy mąką orkiszową oraz pszenną, siemie lniane (zostawiamy trochę ziaren do posypania wierzchu chleba), dodajemy poszatkowany drobno czosnek, zioła prowansalskie, sól, zaczyn oraz wodę. Wszystko razem wyrabiamy dłonią do połączenia wszystkich składników i uzyskaniu jednolitej masy. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy wodą i posypujemy ziarnami siemienia lnianego. Pozostawiamy na 30 minut aż ciasto znów wyrośnie.
Chleb wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 80°C i pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie zwiększamy temperaturę do 200°C i pieczemy przez 45 minut.
Upieczony chleb wykładamy z formy na kratę, studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz