Składniki:
500 g ziemniaków
5 jajek
200 g surowego wędzonego boczku
1 średni ogórek
1 dymka (cebulka + szczypior)
1 ząbek czosnku
1 łyżka majeranku
2 łyżki majonezu
1 łyżka jogurty greckiego
1 łyżka oleju
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie studzimy je i kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy na cztery.
Boczek kroimy w kostkę i na rozgrzanej patelni z olejem rumienimy ze wszystkich stron.
Ogórka kroimy w kostkę. Dymkę drobno szatkujemy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy zmiażdżony czosnek, majeranek, sól i pieprz.
Wszystkie składniki wrzucamy do miski polewamy majonezowym sosem i delikatnie mieszamy.
jaki ogórek kiszony, konserwowy czy zielony??
OdpowiedzUsuńzielony ;)
Usuń