Składniki:
1 opakowanie dowolnej mixu sałat (lub szpinaku baby)
300 g wędzonego surowego boczku
5 jajek
Sos vinegret:
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki octu z czerwonych winogron
1 łyżka musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta pieprzu
Sposób wykonania:
Jajka gotujemy na twardo, studzimy i obieramy. Od boczku odkrawamy skórkę, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy powoli na małym ogniu, tak aby wytopił się tłuszcz.
Czosnek drobno szatkujemy a następnie mieszamy posypujemy solą i za pomocą boku ostrza noża miażdżymy go. W szklance mieszamy wszystkie składniki sosu w kolejności: czosnek z solą, musztarda, ocet winny, oliwa z oliwek, pieprz (po dodaniu każdego ze składników energicznie mieszamy).
Do miski wrzucamy sałatę, posypujemy ją pokrojonymi w kostkę jajkami i usmażonym boczkiem. Delikatnie mieszamy. Całość polewamy sosem.
Podajemy z ulubionym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz