Składniki:
750 g krewetek (surowych, mrożonych)
8 ząbków czosnku
80 g masła
100 g białego wina
1 ostra papryczka chilli
1/2 pęczka natki pietruszki
szczypta soli
Sposób wykonania:
Krewetki rozmrażamy i jeśli są nieobrane, obieramy z pancerzy pozostawiając ogonki. Małym nożykiem nacinamy krewetki wzdłuż tułowia i usuwamy czarne jelito. Tak oczyszczone krewetki płuczemy i dokładnie suszymy.
Na dużej patelni topimy masło i dodajemy poszatkowany drobno czosnek i pokrojoną w krążki papryczkę chilli. Smażymy przez chwilę i dodajemy krewetki. Smażymy przez minutę, następnie zwiększamy ogień i całość podlewamy winem. Krewetki delikatnie mieszamy i smażymy około 2 minut. Na koniec całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki i oprószamy solą.
Krewetki podajemy z bagietką, którą moczymy w maślanym sosie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz