Składniki:
100 g makaronu penne
1 pęczek zielonych szparagów
1 pęczek rzodkiewek
1 ogórek
15 pomidorków papryczkowych
1 czerwona papryka
1 dymka (cebulka + szczypior)
1/2 pęczka koperku
Sos:
2 łyżki jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
1 łyżka ostrej musztardy (sarepskiej)
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Makaron wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy przez 6 minut, a następnie wrzucamy do niego pokrojone na 2-3 cm kawałki szparagi. Gotujemy całość przez kolejne 4 minuty.
Makaron ze szparagami odcedzamy na durszlaku i przelewamy zimną wodą. Studzimy.
Do miski wrzucamy makaron, szparagi pokrojone na 2-3 centymetrowe kawałki, pokrojone na połówki pomidorki, poszatkowaną dymkę, pokrojone w kostkę rzodkiewki, obrany i pokrojony w kostkę ogórek, pokrojoną w kostkę paprykę i poszatkowany drobno koperek.
Czosnek drobno szatkujemy.
Wszystkie składniki sosu mieszamy ze sobą.
Sałatkę polewamy sosem, mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz