piątek, 11 czerwca 2021

Zielona sałatka ze szpinakiem, szparagami i jajkiem

 


Składniki:

1 pęczek zielonych szparagów
ok. 100 g listków szpinaku baby
5 jajek
1 ogórek
200 g wędzonego boczku surowego
1/2 pęczka koperku
1/2 pęczka szczypiorku
1 puszka kukurydzy

Sos:
3 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka jogurtu greckiego
2 łyżeczki musztardy (ostrej)
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Od szparagów odłamujemy zdrewniane końcówki, a następnie kroimy je na 2 cm kawałki. 
Tak przygotowane wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy przez 4 minuty. Następnie odcedzamy je.
Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w ósemki.
Boczek (bez skóry) kroimy w plasterki i przesmażamy na złoty kolor.
Koperek oraz szczypiorek drobno szatkujemy. Ogórka kroimy w półplasterki.
Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski.
Składniki sosu mieszamy ze sobą i całość dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...