Składniki:
Beza:
6 białek
300 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka soku z cytryny
2 łyżki wiórków kokosowych
Krem:
500 g serka mascarpone
125 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 opakowanie fixu śmietankowego
Sos truskawkowy:
300 g truskawek
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny
około 200 g świeżych truskawek do dekoracji
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy schodzony serek i śmietankę oraz cukier i cukier waniliowy. Miksujemy około 3 minut aż masa będzie puszysta. Pod koniec miksowania dodajemy fix. Krem wkładamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 150°C.
Do dużej miski wlewamy białka jaj, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania sztywnej piany. Następnie do piany stopniowo dodajemy cukier (cały czas miksujemy).
Gdy piana będzie gładka (kryształki cukru nie będą wyczuwalne) i gęsta dodajemy sok z cytryny, wiórki kokosowe oraz mąkę ziemniaczaną. Miksujemy tylko do połączenia składników.
Około połowy piany nakładamy na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, kształtując koło.
Pozostałą część piany wkładamy do rękawa cukierniczego z zakończeniem w kształcie dużej gwiazdki.
Pianę wyciskamy wokół brzegów koła, tworząc ściankę.
Bezę wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 110°C ( z termoobiegiem)
Pieczemy około 2,5 godziny.
Truskawki bez szypułek wrzucamy do blendera, dodajemy pozostałe składniki sosu, miksujemy.
Na wystudzoną bezę nakładamy schłodzony krem. Polewamy sosem a na wierzchu układamy świeże truskawki pokrojone w plasterki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz