Składniki:
670 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
250 ml mleka 3,2%
30 g świeżych drożdży
100 g miękkiego masła
8 łyżek cukru
3 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżka mielonego kardamonu
płatki migdałów do posypania chałki
Sposób wykonania:
Podgrzane mleko mieszamy z 2 łyżkami cukru, pokruszonymi drożdżami oraz ok. 4 łyżkami mąki.
Zaczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier, kardamon oraz sól. Dodajemy masło, 2 jajka oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy dokładnie ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, chwilę wyrabiamy a następnie dzielimy na 3 równe części, z każdego formujemy wałek. Na jednym końcu sklejamy je razem a następnie zaplatamy z nich warkocz. Chałkę przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 30 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Pozostałe jajko wbijamy do miseczki, roztrzepujemy go i za pomocą pędzelka smarujemy nim wyrośniętą chałkę.
Wierzch chałki obsypujemy płatkami migdałów.
Pieczemy 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz