Składniki:
Bułki:
500 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
20 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru
250 ml mleka
50 g miękkiego masła
1 jajko + 1 żółtko do smarowania bułek
szczypta soli
2 łyżki wody
8 odtłuszczonych parówek
4 ogórki konserwowe
8 łyżek prażonej cebuli
musztarda, ketchup
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże, posypujemy cukrem, mieszamy. Dodajemy podgrzane mleko i znów mieszamy do rozpuszczenia drożdży.
Dodajemy przesianą mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, jajko oraz sól. Wyrabiamy jednolite ciasto.
Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Po godzinie ciasto wykładamy na oprószony mąką blat, chwilę je wyrabiamy, następnie dzielimy na 8 równych części. Z każdej z nich formujemy kule. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175°C, dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Z każdej kuli ciasta formujemy lekko spłaszczony wałek, który następnie układamy na przygotowanej blasze.
Żółtko roztrzepujemy z wodą, następnie mieszanką smarujemy wierzch bułek.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut.
Lekko ostudzone bułki przecinamy wzdłuż tworząc kieszeń i wkładamy do nich ugotowane, ciepłe parówki i plasterki ogórków konserwowych. Całość oprószamy prażoną cebulą i polewamy ketchupem i musztardą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz