Składniki:
około 1,5 kg udźcy z kurczaka (8 szt.)
2 jabłka
2 cebule
4 łyżki majeranku
1 łyżka tymianku
1 łyżka granulowanego czosnku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól
3 łyżki oleju
Sposób wykonania:
Umyte i osuszone kawałki mięsa wkładamy do miski, dodajemy 3 łyżki majeranku (1 łyżkę pozostawiamy do jabłek), tymianek, granulowany czosnek, sól, pieprz i olej. Całość dokładnie mieszamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (np. na noc).
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Jabłka oraz cebule kroimy w ósemki (z jabłek usuwamy gniazda nasienne, nie obieramy). Dno żaroodpornego naczynia wykładamy kawałkami jabłek oraz cebuli. Obsypujemy je majerankiem.
Następnie wykładamy na nie udźce wraz z marynatą.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz