środa, 5 października 2022

Piersi z kurczaka pieczone z ziemniakami i papryką

 


Składniki:

1 duża podwójna pierś z kurczaka
8 szt. średniej wielkości ziemniaków
2 czerwone papryki
2 średnie cebule
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1,5 łyżki czosnku w płatkach lub granulowanego
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
5 łyżek oleju
sól


Sposób wykonania:

Mięso kroimy na grube paski, posypujemy papryką słodką oraz ostrą, czosnkiem, tymiankiem i solą. Polewamy 2 łyżkami oleju, mieszamy i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry o grubości 1 cm. Wrzucamy do naczynia żaroodpornego, oprószamy majerankiem oraz solą, polewamy 3 łyżkami oliwy i wszystko razem mieszamy. Na przygotowanych ziemniakach układamy kawałki mięsa. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temp. 200°C.
W międzyczasie kroimy papryki w średnią kostkę a cebulę w ósemki.
po upływie 30 minut wyjmujemy z piekarnika podpieczone mięso z ziemniakami i nakładamy na nie kawałki papryki i cebuli. Pieczemy kolejne 15 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z piekarnika i za pomocą np. łopatki mieszamy wszystkie składniki ze sobą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez kolejne 15-20 minut, do momentu aż ziemniaki będą upieczone.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...