poniedziałek, 7 listopada 2022

Kremowy makaron z kurczakiem

 


Składniki:

250 g makaronu wstążki
1 podwójna pierś z kurczaka
250 g mieszanki mrożonej - marchewka z groszkiem
2 łyżki masła
2czubate łyżki mąki pszennej
500 ml bulionu drobiowego
100 ml mleka
3 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka tymianku
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól, pieprz
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 pęczka natki pietruszki


Sposób wykonania:

Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie. Pierś z kurczaka wkładamy do gotującego się bulionu i gotujemy przez około 20 minut. Następnie mięso wyjmujemy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
W dużym garnku rozpuszczamy masło. Cały czas podgrzewając dodajemy mąkę i energicznie mieszamy do momentu aż się rozpuści. 
Cały czas energicznie mieszając dodajemy powoli gorący bulion, następnie mleko (temperatura pokojowa) oraz śmietanę. Dodajemy przyprawy: tymianek, czosnek, sól oraz pieprz.
Sos podgrzewamy mieszając a gdy zacznie gęstnieć dodajemy pokrojonego kurczaka oraz zamrożone warzywa.
Gotujemy do momentu aż marchewka i groszek będą miękkie. Garnek zestawiamy z ognia, do makaronu dodajemy tarty parmezan oraz poszatkowaną natkę pietruszki.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...