środa, 16 listopada 2022

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

 



Składniki:

około 1,5 kg żeberek
1 kg kapusty kiszonej
1 duża cebula
200 g boczku wędzonego
pół szklanki suszonych grzybów
2 ząbki czosnku
200 ml passaty pomidorowej
3 listki laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
sól, pieprz
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Grzyby wkładamy do miseczki i zalewamy wodą. Odstawiamy na 30 minut do namoczenia.
Żeberka dzielimy na porcje i oprószamy je niewielką ilością soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim kawałki mięsa na złoty kolor. Mięso zdejmujemy z patelni a w jego miejsce wrzucamy boczek pokrojony w kostkę. Obsmażamy przez 5 minut a następnie dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz poszatkowany czosnek. Smażymy całość do momentu aż cebula będzie szklista. 
Kapustę odciskamy z soku i szatkujemy na małe kawałki. Dodajemy do smażącego się boczku z cebulą razem z namoczonymi grzybami (razem z wodą w której się moczyły) i przyprawami. Smażymy całość około 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Do naczynia żaroodpornego wykładamy 3/4 obsmażonej kapusty z boczkiem, na niej układamy kawałki mięsa i przykrywamy go pozostałą ilością kapusty. Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 1 godzinę i 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, rozgarniamy na boki kapustę, która przykrywała mięso, całość polewamy passatą pomidorową. Naczynie wkładamy z powrotem do piekarnika i zapiekamy kolejne 30 minut w 180°C.
Danie podajemy z gotowanymi ziemniakami lub z pieczywem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...