Składniki:
1 kg obranej dyni bez pestek
100g liści jarmużu bez łodyg
100g miksu sałat
1/2 szklanki orzechów włoskich
4 łyżki suszonej żurawiny
1 czerwona papryka
około 20 czarnych oliwek
8 łyżek oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Dynię kroimy w kostkę, wysypujemy na blachę, skrapiamy 4 łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy niewielką ilością soli, mieszamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 30 minut.
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy orzechy i wkładamy je na 10 minut do piekarnika, w którym piecze się dynia. Żurawinę wsypujemy do małej miseczki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut do namoczenia. Po tym czasie odlewamy wodę.
Do dużej miski wlewamy pozostałe 4 łyżki oliwy oraz ocet balsamiczny, dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
Do miski wsypujemy liście jarmużyu, miks sałat, pokrojoną w paski paprykę, pokrojone na pół oliwki, żurawinę, upieczoną dynię (nie trzeba jej studzić) oraz uprażone orzechy. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz