Składniki:
8 główek czosnku
pół szklanki wody
1 szklanka octu 10%
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
zioła prowansalskie (około 1,5 łyżeczki na słoiczek)
kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini
Sposób wykonania:
Czosnek obieramy i wrzucamy do gotującej się wody. Parzymy go koło 2 minut a następnie odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Wsypujemy do słoiczków, dodajemy papryczki chili i zioła. Wodę, ocet, cukier i sól mieszamy i w rondelku doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewę wlewamy do czosnku, Na wierzch polewamy około 1 łyżeczki oliwy z oliwek. Słoiki dobrze zakręcamy i odstawiamy dnem do góry. Po wystygnięciu przekręcamy z powrotem. Czosnek po upływie 2 tygodni jest gotowy.
Taki sosnek do dobry dodatek do sosów, pesto, sałatek itp. Z czosnku robiłam tylko pastę, myślę że wypróbuje przepis :-)
OdpowiedzUsuń