Składniki:
2 kg ogórków gruntowych
1 litr wody
250 ml octu 10%
5 łyżeczek musztardy sarepskiej
1,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
gorczyca, czosnek, ziele angielskie
Sposób wykonania:
Składniki zalewy, czyli : wodę, ocet, cukier, musztardę i sól mieszamy w garnku i podgrzewamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy, ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania około 5 minut. Po wyjęciu z wrzątku słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ogórki myjemy, obieramy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Układamy w słoikach i dorzucamy do każdego po parę ziaren gorczycy, ziela angielskiego i po ząbku czosnku. Zalewamy wystudzoną zalewą, mocno zakręcamy i pasteryzujemy od zagotowania około 5 minut. Po wyjęciu z wrzątku słoiki układamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia.
Ale muszą być pyszne:)
OdpowiedzUsuńproszę spróbować :)
Usuń