Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
1 cebula
pół papryki czerwonej
pół papryki żółtej
1 mały koncentrat pomidorowy
szklanka zielonej fasolki szparagowej (mrożonej)
kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini
mąka pszenna
olej
sól
kilka małych suszonych kawałków chili peperoncini
mąka pszenna
olej
sól
Sposób wykonania:
Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i obtaczamy w mące. W garnku rozgrzewamy olej i smażymy mięso do zrumienienia. Tak podsmażone zalewamy przegotowaną wodą (do przykrycia mięsa) i dodajemy koncentrat pomidorowy. Gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę, szklimy na patelni i wrzucamy do garnka. Paprykę kroimy w cienkie paski i również przesmażamy aby zmiękła. Dodajemy do całości razem z fasolką szparagową i paroma papryczkami chili (około 2 małych kawałków). Całość dusimy jeszcze około 15 minut. Podajemy na przykład z kaszą pęczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz