Składniki:
50 dag mąki pszennej
300 ml ciepłej przegotowanej wody
1 łyżka oleju
Farsz:
1 litr jagód
10 dag cukru
Sos:
gęsty jogurt (grecki) lub śmietana 18%
cukier puder do smaku
Sposób wykonania:
Jagody delikatnie płuczemy na sitku. Gdy przeschną oprószamy je cukrem.
Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej wodę, olej i sól. Zagniatamy miękkie, sprężyste ciasto, które nie powinno się kleić do rąk.
Ciasto wałkujemy w miarę cienko i wykrawamy z niego kółka (np. przy pomocy filiżanki).
Na kółka nakładamy jagody i sklejając ich brzegi formując pierogi.
Pierogi wrzucamy do wrzącej osolonej wody z paroma kroplami oleju. Gdy wypłyną na powierzchnię gotujemy jeszcze około 2 minut.
Pierogi podajemy ze słodkim jogurtem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz