wtorek, 16 lutego 2016

Krokiety z mięsem i kapustą kiszoną


Składniki:

Farsz
1,5 kg ugotowanego mięsa (np. łopatka wieprzowa)
1,5 kg kapusty kiszonej
2 cebule
olej do smażenia cebuli
około 200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

Naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 szklanki wody lekko gazowanej
1 szklanka mleka
2 jajka
2 łyżki oleju
sól

Panierka:
jajko
mleko
bułka tarta
olej do smażenia



Sposób wykonania:

Mięso mielimy. Kapustę wrzucamy do garnka podlewamy niedużą ilością wody i gotujemy aż zmięknie. Następnie przelewamy na durszlak i odstawiamy aby ostygła. Mięso mielimy. 
Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju. wystudzoną kapustę dokładnie odsączamy z soku i drobno szatkujemy. Cebulę, mięso i kapustę łączymy ze sobą w garnku i podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem i powoli podgrzewamy mieszając aby składniki farszu dobrze się wymieszały.

Do wysokiej miski wsypujemy mąkę i dodajemy pozostałe składniki ciasta naleśnikowego. Wszystko razem miksujemy. Smażymy naleśniki. 

Na ciepłe naleśniki nakładamy farsz i zawijamy w koperty. Krokiety maczamy w jajku roztrzepanym z mlekiem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...