Składniki:
2 margaryny (po 250g)
7 łyżek kakao
14 łyżek wody
3 szklanki cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 szklanki mąki tortowej
8 jaj
1 cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Margarynę, cukier, kakao i wodę podgrzewamy do momentu rozpuszczenia wszystkich składników.
Odlewamy pół szklanki (polejemy tym później gotowe ciasto) a resztę studzimy.
Po wystudzeniu dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy oraz żółtka. Miksujemy na jednolitą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem delikatnie mieszając za pomocą rózgi.
Dużą blachę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto.
Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180°C.
Upieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia, a następnie polewamy wcześniej odłożoną polewą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz