Składniki:
70 dag wątróbki drobiowej
2 cebule
2 jabłka
olej
majeranek
szklanka mleka
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Wątróbkę myjemy pod bieżącą, zimną wodą. Wykrawamy widoczne żyłki, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Wkładamy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na około 1 godzinę (moczymy wątróbkę w mleku aby straciła gorzkawy posmak).
Cebulę kroimy w półpiórka i przesmażamy na patelni do jej zeszklenia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy małą ilość oleju i smażymy na dużym ogniu mięso, przewracając je od czasu do czasu by wierzchnia jego warstwa szybko się ścięła.
Gdy mięso będzie już przesmażone dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem około 10 minut.
W tym czasie obieramy i kroimy w cząstki jabłka. Dodajemy do mięsa.
Potrawę doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem.
Smażymy do momentu aż jabłka zmiękną a powstały podczas duszenia sos odparuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz