środa, 21 września 2016

Sałatka brokułowa z fetą i jajkiem




Składniki:

50 dag brokułów
3 jajka
około 13 dag sera typu feta (pół opakowania)
pół cebuli cukrowej
4 łyżki pestek słonecznika

Sos:
1 łyżka majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżeczka soku z cytryny
1 ząbek czosnku
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Brokuły dzielimy w różyczki i gotujemy al dente. Jajka gotujemy na twardo.
Ugotowane brokuły układamy w misce bądź na talerzy, na nie układamy jajka pokrojone na ćwiartki.
Cebulę szatkujemy w pół piórka i posypujemy jajka.
Ser kroimy na małe kawałki i dodajemy do sałatki.
Na patelni prażymy pestki słonecznika na złoty kolor.
Majonez mieszamy z resztą składników sosu (czosnek dodajemy zmiażdżony).
Sałatkę polewamy sosem a następnie posypujemy pestkami. Nie mieszamy.
Podajemy z pieczywem.






3 komentarze:

  1. Sałatki z dodatkiem brokuła są ostatnio dość popularne i wcale się nie dziwię, bo są naprawdę smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam taką sałatkę, czasem fetę zastępuję pomidorem. Pyszności w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. w takim razie muszę koniecznie spróbować wersji z pomidorem :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...