Składniki:
około 70 dag brokułów
2 marchewki
2 pietruszki
1 mały seler
3 ziemniaki
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżeczka cukru
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Marchew, pietruszki, seler i ziemniaki wkładamy do dużego garnka. Zalewamy zimną wodą (około 1,5 litra). Dodajemy trochę soli i gotujemy do momentu aż warzywa będą al dente. W tym momencie dorzucamy brokuły podzielone na różyczki. Do wywaru dodajemy cukier ( tym sposobem brokuły nie stracą koloru). Gotujemy na wolnym ogniu.
W tym czasie kroimy cebulę w kostkę i rumienimy na patelni z dodatkiem masła i przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy do zupy.
Gdy wszystkie warzywa będą miękkie, za pomocą blendera miksujemy zupę.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy np. z czosnkowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz