Składniki:
1 podwójna pierś kurczaka
30 dag makaronu (ozdobne kolanka)
1 cebula
25 dag pieczarek
50 ml sos sojowego
3 ząbki czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki suszonego estragonu
40 dag śmietany 18%
oliwa z oliwek
sól, pieprz
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso myjemy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy sos sojowy i zmiażdżony czosnek. Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy na patelni oliwę. Smażymy na niej na złoty kolor mięso.
Pieczarki kroimy w plastry a cebulę szatkujemy w drobną kostkę.
Kurczaka zdejmujemy z patelni a na jego miejsce dodajemy masło, pieczarki i cebulę. Dodajemy estragon, sól i pieprz. Wszystko razem smażymy na złoty kolor.
Następnie wlewamy śmietanę i wrzucamy usmażone wcześniej mięso. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Makaron gotujemy al dente i dodajemy do sosu.
Przed podaniem posypujemy świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz