poniedziałek, 19 grudnia 2016

Grochówka na żeberkach





Składniki:


70 dag żeberek
3,5 litra wody
50 dag grochu żółtego, łuskanego (połówki)
15 dag surowego boczku wędzonego
1 marchewka
1 pietruszka
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
3 ziemniaki
1 łyżeczka mąki pszennej
2 łyżki oleju
2 listki laurowe
3 łyżki majeranku
10 ziaren ziela angielskiego
sól



Sposób wykonania:


Oczyszczone mięso wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, zdejmujemy z powierzchni wywaru szarą pianę i dodajemy wypłukany i odsączony na sitku groch. Gotujemy razem na wolnym ogniu około 50 minut. Pod koniec gotowania solimy wywar około 2 łyżkami soli.
W międzyczasie pietruszkę z marchewką obieramy i ścieramy na tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Po tym czasie mięso wykładamy z wywaru, kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy razem z przygotowanymi warzywami. Gotujemy około 20 minut.
Na patelni podgrzewamy olej i smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek. Gdy będzie rumiany dodajmy do zupy. 
Doprawiamy, majerankiem, zielem angielskim, listkiem laurowym i ewentualnie solą.
Na tłuszczu po smażeniu boczku szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę ze zmiażdżonym czosnkiem. Pod koniec smażenia dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy i dodajemy do zupy.
Gotujemy całość około 15 minut na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...