Składniki:
3 kg kiszonej kapusty (z marchewką)
3 cebule
50 g suszonych grzybów (borowików)
2 szklanki suszonych śliwek
100 ml półwytrawnego czerwonego wina
1 łyżka oleju roślinnego
po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
Sposób wykonania:
Grzyby płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia na kilka godzin (np. na noc).
Kapustę odciskamy z soku, kroimy na mniejsze kawałki i wsadzamy do dużego garnka. Zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia około 30 minut od czasu do czasu mieszając.
Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodajemy do kapusty.
Gdy kapusta zmięknie, wrzucamy grzyby, śliwki i przyprawy. Wlewamy wino.
Całość gotujemy na małym ogniu do momentu aż kapusta mocno zmięknie i nabierze jasno brązowego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz