Składniki:
70 dag filetów rybnych (np. dorsz, miruna)
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
3 cebule
3 ząbki czosnku
olej roślinny do smażenia
1 duży koncentrat pomidorowy (20 dag)
2 łyżki octu winnego
mąka pszenna do panierowania ryby
kilka ziaren ziela angielskiego
3 listki laurowe
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Rybę myjemy, suszymy, nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy mąką i smażymy na złoty kolor z obydwu stron.
Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę razem ze zmiażdżonym czosnkiem. Smażymy do zeszklenia.
Dodajemy starte warzywa i przyprawy. Podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości.
Dodajemy koncentrat pomidorowy i ocet. Dokładnie wszystko mieszamy.
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, wykładamy do dużego, płaskiego naczynia. Przykrywamy gorącym warzywnym farszem.
Potrawę najlepiej zrobić dzień wcześniej aby ryba nasiąkła sokami z farszu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz