Składniki:
Ciasto kruche:
35 dag mąki pszennej
szczypta soli
0,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1 opakowanie cukru waniliowego
17 dag masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg twarogu sernikowego
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
1 szklanka cukru
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 jajka
Owoce:
2 jabłka (szara reneta)
3 łyżki cukru
2 łyżeczki cynamonu
cukier puder
Sposób wykonania:
Ciasto kruche:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem waniliowym i solą. Masło kroimy w kostkę. Siekamy razem, na drobne kawałki. Dodajemy jajka i zagniatamy na gładką masę.
2/3 część ciasta wykładamy na tortownicę (wykładamy nim dno i boki formy).
1/3 część ciasta wkładamy do zamrażarki (na czas kiedy będziemy robić masę serową i jabłka).
Masa serowa:
Twaróg miksujemy z budyniem (proszkiem), mąką ziemniaczaną, cukrem i cukrem waniliowym.
Następnie dodajemy jajka i również miksujemy.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Oprószamy cukrem i cynamonem. Mieszamy.
Masę serową wykładamy na spód ciasta, posypujemy jabłkami a na wierzch ścieramy na tarce ciasto z zamrażalnika.
Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C (termoobieg) przez godzinę.
Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz