niedziela, 6 listopada 2016

Prażone jabłka na szarlotkę



Składniki:


3 kg jabłek (szara reneta)
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
1 łyżka cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
sok z 1 cytryny


Sposób wykonania:


Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Wykrawamy gniazda nasienne.
W garnku mieszamy wodę, cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i cynamon.
Dodajemy jabłka i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gotujemy aż jabłka zaczną się rozpadać.
Masę jabłkową przekładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy.
Pasteryzujemy:
Dno dużego garnka wykładamy ścierką, układamy na niej słoiki z jabłkami i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Podgrzewamy i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu zmniejszamy ogień pod garnkiem i gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Po tym czasie wykładamy słoiki i stawiamy je do góry dnem na czas aż wystygną.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...