niedziela, 2 sierpnia 2015

Frużelina wiśniowa






Składniki:

1kg wydrylowanych wiśni
15 dag cukru
1 łyżka soku z cytruny
3 łyżki mąki ziemniaczanej
100 ml wody


Sposób wykonania:

W garnku wymieszać wiśnie z cukrem i podgrzewać na małym ogniu do jego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny. Gotować około 5 minut mieszając. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie i dodać do gorących owoców. Wszystko razem dokładnie wymieszać i podgrzewać do momentu zgęstnienia. 
Gorącą frużelinę przełożyć do słoików, mocno zakręcić i odwrócić do góry dnem. Dla pewności można słoiki wstawić do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 20 minut aby się zawekowały.
Frużelina można wykorzystać do ciast, gofrów i deserów.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...