niedziela, 3 lutego 2019

Hummus z pieczonymi burakami




Składniki:

3 średnie buraki
1 szklanka suchej ciecierzycy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
4 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól


Sposób wykonania:

Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy 2,5 szklankami wody, dodajemy sodę oczyszczoną i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie gotujemy ziarna do miękkości (około 1 godz. i 15 minut).
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczmy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu odwijamy ze sreberek, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy i szatkujemy.
Wszystkie składniki wrzucamy do jeden miski i miksujemy ręcznym blenderem na jednolitą masę.
Poddajemy z pieczywem, surowymi warzywami bądź innymi wytrawnymi wypiekami (np. placki lawasz lub pita).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...