Składniki:
3 średnie buraki
1 szklanka suchej ciecierzycy
1/4 szklanki oliwy z oliwek
sok z 1/2 cytryny
4 ząbki czosnku
4 łyżki pasty tahini
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sól
Sposób wykonania:
Ciecierzycę wsypujemy do garnka, zalewamy 2,5 szklankami wody, dodajemy sodę oczyszczoną i odstawiamy do namoczenia na około 12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie gotujemy ziarna do miękkości (około 1 godz. i 15 minut).
Buraki myjemy, zawijamy w folię aluminiową i pieczmy przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu odwijamy ze sreberek, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki.
Czosnek obieramy i szatkujemy.
Wszystkie składniki wrzucamy do jeden miski i miksujemy ręcznym blenderem na jednolitą masę.
Poddajemy z pieczywem, surowymi warzywami bądź innymi wytrawnymi wypiekami (np. placki lawasz lub pita).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz