Składniki:
700 g mięsa z udźca kurczaka
700 ml przecieru pomidorowego (przepis na domowy przecier tutaj)
1/2 kapusty pekińskiej
1/2 kapusty pekińskiej
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
4 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
sól
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki cukru
natka pietruszki
2 łyżki kaszy manny
4 ząbki czosnku
2 łyżki oregano
sól
pieprz ziołowy
1/2 łyżeczki cukru
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, dodajemy kaszę manną oraz zmiażdżony czosnek i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy mięso na jednolitą masę a następnie zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi formujemy nieduże kule.
W dużym garnku podgrzewamy przecier pomidorowy a gdy zacznie wrzeć wkładamy do niego delikatnie pulpeciki. Po 5 minutach gotowania (gdy mięso się zetnie) dodajemy poszatkowaną w paski kapustę pekińską. Delikatnie mieszamy, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 25 minut.
Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy cukier.
Pulpeciki podajemy z ryżem lub gotowanymi ziemniakami. Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz