Składniki:
250 g boczniaków
3 garście poszatkowanego jarmuży
2 garście roszponki
100 g sera feta
3 pomidory
200 g kukurydzy z puszki
1/2 pęczka grubego szczypioru
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
1 łyżeczka czosnku w proszku
sól, pieprz ziołowa
50 ml oliwy z oliwek + 2-3 łyżki do pieczenia boczniaków
sok z 1/2 cytryny
Sposób wykonania:
Boczniaki myjemy, kroimy w paski i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy je czosnkiem, solą i pieprzem, a następnie skrapiamy oliwą z oliwę. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 15 minut.
Pomidory i ser feta kroimy w kostkę, szczypior szatkujemy. Pestki słonecznika prażymy na patelni.
Wszystkie składniki sałatki wrzucamy do miski, skrapiamy oliwą i sokiem z cytryny. Delikatnie mieszamy. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz